Bemanningsbransjen vs. utenlandske UE'er

30. mars 2022

I et innlegg i Nettavisen skriver spaltist Elin Ørjasæter om den norske bemanningsbransjen og stiller berettigede spørsmål om hensiktsmessighet av et generelt forbud mot innleie i Oslo-området nå da bransjen «- endelig har begynt å oppføre seg pent» (Nettavisen, Elin Ørjasæter, 26.03.22). Parallelt fokuserer hun på utenlandske UE’er representert ved «mister Kowalski» som utnytter polske bygningsarbeidere og setter det opp mot den norske bemanningsbransjen. Les mer her

Er artikkelen tilstrekkelig balansert – gir den et riktig bilde?

Det er svært bra at arbeidslivskriminalitet avsløres og det er klart det finnes useriøse aktører både innen bemanningsbransjen og blant utenlandske UE’er. Da det er sistnevnte vi som regnskap- og rådgivningsfirma har mest erfaring med, vet vi at mange utenlandske foretak også er seriøse og ønsker å oppfylle de til enhver tid gjeldende norske myndighetskrav. Det har imidlertid vært utfordringer med at det norske regelverket er ganske komplisert og følgelig, tidkrevende å sette seg inn i. Dette i kombinasjon med at mange opplever et visst tidspress fra norske oppdragsgivere og at disse i varierende grad følger opp hvorvidt underentreprenøren oppfyller lover, regler og krav, gjør bildet litt mer sammensatt. Fra vårt ståsted, snakker vi primært om formaliteter før oppdrag påbegynnes og altså utenfor byggeplass. En seriøs utenlandsk underentreprenør som har alle nødvendige formaliteter på plass for sin virksomhet før oppdrag påbegynnes, vil kanskje også oppfylle de krav som stilles på byggeplassen – fra oppdragsgiver, fra Arbeidstilsynet? Erfaringen er i alle fall at det er et godt utgangspunkt. 

Ansvar for å kvalitetssikre UE før kontraktinngåelse

 «Mister Kowalski» finnes utvilsomt men er ikke representativ for de mange polske selskaper vi har bistått over 20 år og som ser god rådgivning som en smart investering. Novum Økonomi AS ville aldri tatt ham inn som kunde. Vi tilbyr ingen kort vei til suksess i byggebransjen i Norge. 

Alle må vi ta ansvar for hvem vi bistår eller innleder samarbeide med – det gjelder også norske entreprenører (hovedentreprenør evt. generalentreprenør - avhengig av kontraktstruktur).

Les for øvrig mer om innleieproblematikken i vår artikkel: "Noen refleksjoner rundt mulige endringer i tilgangen til arbeidskraft for 2022" her

Kilder: Nettavisen 26.03.22

Trenger du etableringsstøtte,
regnskapsfører eller rådgiver?

Ta Kontakt nå!
Vi vil gjerne svare på dine spørsmål.
...